اوقات شرعی
اوقات شرعی بر اساس حرکت ظاهری خورشید تعیین می شود.
طلوع سپیده (فجر )، هنگام اذان صبح است. در سالهای قبل اعتقاد بر این بود که وقتی مرکز قرص خورشید 4/19 درجه زیر افق باشد، سپیده طلوع کرده و اذان صبح است. اما با رصدهایی که توسط گروه های خبره و متخصص در زمان ها و مکان های متفاوت صورت گرفت، این نتیجه حاصل شد که طلوع سپیده هنگامی است که مرکز قرص خورشید 7/17 درجه زیر افق باشد.
زمان طلوع خورشید وقتی است که لبه بالایی قرص خورشید از سطح تراز یا سطح صفر (لبه افق) بالا بیاید که در این زمان نماز صبح قضا می شود.
اذان ظهر نیز وقتی گفته می شود که خورشید به بیشترین ارتفاع در آسمان برسد که به آن ترانزیت یا عبور خورشید از نصف النهار ناظر می گویند.
وقت نماز ظهر و عصر از اذان ظهر تا غروب آفتاب است.
غروب آفتاب نیز دقیقا همان وقتی است که لبه بالایی قرص خورشید از سطح تراز پایین تر می رود.
پس از غروب خورشید، ابتدا رنگ سرخی در مغرب و سپس در مشرق مشاهده می شود که آن را «حمره مشرقیه» می نامند. به تدریج که خورشید به زیر افق فرو می رود، سایه زمین بالا می آید و کم کم سرخی مشرق یا همان مشرقیه را از بین می برد وقتی این سرخی به طور کامل زوال یافت هنگام اذان مغرب فرا می رسد. نتیجه رصدها و مشاهدات و عکاسی هایی که در این مورد انجام شده، نشان داده است زمانی که مرکز قرص خورشید به اندازه 5/4 درجه، زیر افق رفت «حمره مشرقیه» به طور کامل از بین می رود و آن هنگام اذان است.
نیمه شب بر اساس آیات قران کریم تاریک ترین زمان شب است و آن موقعی است که خورشید دقیقا در نقطه مقابل ظهر ناظر قرار گرفته باشد .