اشتباه یا درست ...!!!
در تاریخ ، شهادت امام جواد علیه السلام روز آخر ذیقعده ذکر شده است .
آنچه در تقاویم قمری معمول است روز سی ام را به عنوان « سلخ » مینویسند و شماره نمی گذارند در میان مردم آن زمان هم احتمالا روز سی ام را روز آخر میگفتند نه سی ام.
تقویم نویسی هم به این شکل مرسوم نبوده و امور براساس رویت هلال بوده به همین دلیل مشخص نبوده که فردای روز بیست و نهم روز آخر ماه جاری است که برایش شماره در نظر بگیرند و یا هلال رویت نخواهد شد و اول ( غره ) ماه بعد است .
به همین دلیل روز آخر شماره نداشته و روز آخر ( سلخ ) گفته میشده .
الان نیز در تقاویم سنتی که هرساله منتشر میشود مثل مصباح ، منجم باشی و یا مصباح زاده روز سی ام ماه قمری را شماره نمی گذارند و مینویسند « سلخ » و اگر ماهی سی روزه نبود مینویسند « سلخ ندارد » .
لازم به ذکر است که بررسی ها با استفاده از نرم افزار نجوم اسلامی نشان میدهد که غروب بیست و نهم ذیقعده سال ۲۲۰ قمری ارتفاع ماه در شهر بغداد حدود ۱۰ درجه ، درخشندگی ماه ۳/۲ درصد و زاویه ماه و خورشید بیش از ۱۷ درجه بوده و لذا امکان رویت این هلال با چشم معمولی به راحتی وجود داشته و ذیقعده روز آخر ( سلخ ) نداشته است .
اما چون آن روز مصادف بوده با ۸ آذر ۲۱۴ شمسی احتمالا اینکه هلال رویت نشده ممکن است آسمان ابری بوده و یا مردم به رویت هلال توجه نداشته اند که مورد اخیر بعید به نظر میرسد چون امام جواد به دستگاه حکومت نزدیک بودند و اصولا در دستگاه های حکومتی فرد یا افرادی برای تعیین تقویم و یا رویت هلال بوده اند .
بااین حساب این شبهه بوجود می آید که به احتمال زیاد شهادت امام جواد در روز اول ذیحجه واقع شده باشد .
نکته جالب درج سالروز شهادت امام جواد علیه السلام برای سال آینده نیز در روز ۲۹ ذیقعده است در حالی که ذیقعده ۳۰ روزه است!!